"BOŽANSKI" CVET JE NEKAD IMALA SVAKA BAKA U SVOM VRTU: Ova čudotvorna biljka je izuzetno ZDRAVA - ŠTITI DOM I DUŠU
Iris, Foto: Printscreen / Instagram / salas_djetlic

cvet

"BOŽANSKI" CVET JE NEKAD IMALA SVAKA BAKA U SVOM VRTU: Ova čudotvorna biljka je izuzetno ZDRAVA - ŠTITI DOM I DUŠU

Evo zašto treba da imate ovu biljku us vojoj bašti

Objavljeno:

Iris,cvet sa dubokim korenima u mitologiji, predstavlja mnogo više od estetske lepote. Sa svojom bogatom simbolikom, on je oduvek bio simbol nade, vere i dubokog poštovanja. U našem narodu poznat kao "perunika", povezan je sa slovenskom mitologijom, gde se povezuje sa bogom groma, Perunom, koji baca munje tamo gde raste ovaj cvet.

Čak i sam naziv "iris", što u prevodu znači duga, ukazuje na vezu sa grčkom boginjom Iridom, koja je prenosila poruke bogova šarajući dugama po nebu.

Osim svoje simboličke vrednosti, iris ima i praktičnu primenu. U azijskoj tradiciji, predstavlja simbol "plave krvi" i simbolizuje moćno cveće odbrane koje štiti dom i ukućane od negativne energije. Perunika se naziva i "božanskom" biljkom upravo zato što se pokazala najdelotvornijom u tradicionalnoj medicini.

Uzgaja se u preko 200 vrsta, najčešće kao visoki ili srednje visoki cvetovi. Njeno sabljasto lišće i razgranato stablo nose mirisne i krupne cvetove koji mogu biti u različitim nijansama ljubičaste, tamno roze, plave, bele, žute, bež i crvene boje.

Cveta od maja do jula, a neke vrste i do septembra. Bolje napreduje na suncu, dok u senci često preskače cvetanje.

Ovo su lekovita svojstva perunika

Za lekovite svrhe, koren se sakuplja u avgustu, septembru i oktobru. Nakon vađenja, ljušti se i suši na suncu sedam do devet dana, pa u hladu. Ima slabi miris sličan ljubičici, ali postaje jači kada se samelje. Koristi se u prahu, a za lečenje je dovoljan gram praha dnevno, pomešan sa hranom ili napravljen u čaju.

Deluje vrlo pozitivno na jetru, žuč, sprečava povraćanje, migrene, izostanak menstruacije, žgaravicu, upale želuca i creva, kao i mokraćnih organa. Koristi se i kod plućnih bolesti, kašlja, astme i emfizema, te ublažava bolove nakon operacije ili amputacije.

Gajenje irisa zahteva plodno zemljište normalne vlažnosti. Sadnja se preporučuje u jesen ili proleće, a iris bujnije cveta na sunčanom mestu uz umereno zalivanje.

Ovaj cvet, sa svojom simbolikom i lepotom, ostaje izvor inspiracije i divljenja širom sveta, oplemenjujući kako spoljašnji prostor tako i dušu onih koji ga posmatraju.

BONUS VIDEO:

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso / Srećna republika / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.